Min barndom och uppväxt...

4 år och blyg för fotografen. Han fick locka mig med en apa för att få mig att titta upp.

Mina första år bodde jag med mina föräldrar i Nyhägn, under Kilmare utanför Västervik. Min pappa arrenderade torpet. Här fanns varken vatten, el. eller telefon och man eldade med ved från skogen. Vatten hämtades från en källa några hundra meter från boningshuset. På vintern fick man först skotta väg och slå hål på isen .

Boningshuset bestod av 1 rum och kök på nedre botten, ett litet sovrum på övervåningen och en kallvind, där man kunde förvara kläder m.m. Där satt mamma och vävde trasmattor under den varma årstiden.

 En liten mörk farstu nere, där man först kom in. En smal trappa ledde upp till övervåningen.

Utanför huset växte en stor gran som någon planterat där som vårdträd en gång. En stor lind fanns där också.

En timrad visthusbod fanns också nära boningshuset, där förvarades rökta skinkor, saltat fläskkött m.m.

Gick man ut i hagen intill så kom man till utedass och vedbod. Lite längre bort, en ladugård och loge. som var ganska nybyggd då. Där fick plats några kor och ett par hästar. Hönshus och svinstia fanns också i närheten.

 

 

Här föddes jag i juni 1934. Torpet heter Nyhägn

Jag och mina föräldrar

 • Flyttade 1945 till Gällerstorp i Odensvi socken

 • Hästförare

  Den 5 februari 1952 dog min mor i bröstcanser. Min far och jag blev ensamma med allt. Jag deltog i allt arbete på gården , det fanns ingen annan. Utejobbet var det inga problem med för det hade jag hjälpt till med tidigare också.

 • Höskörd

  Min far hade en fosterbror som sökte upp oss efter många år och som kom till oss och hjälpte till med höskörden några dagar på sommaren

 • Farfar

  Farfar var en liten envis gubbe som också var väldigt snål. Om man ska leta fram en typisk smålänning som lever upp till sitt rykte så passar han alldeles utmärkt.
  Köpte sällan några kläder utan allt skulle lappas och lagas tills det inte hängde ihop längre.
  Farmor träffade jag aldrig då hon dog året innan jag föddes.

 • Plöjning

  Barnen är kusinbarn till min far.

 • Slåttertider